Airbus pravi prvi električni avion
2015-06-30
     Evropska grupacija Airbus predstavila je mali elektrčni avion "E-Fan 1.0" na ovogodišnjem Sajmu avijacije “Le Burže” u Parizu čija će serijska proizvodnja početi 2018. godine.
 
 
 
Budućnost avijacije: Električni avion “E-Fan 1.0”
 
 
 
     Ovaj školski dvosed prilikom leta ne koristi ni kap goriva već ga pokreću dva elektromotora koji se napajaju litijum-jonskim baterijama smeštenim u krilima aviona. Svaki od motora ima snagu od po 32kW koja je dovoljna za pokretanje elisa promenljivog koraka unutar kućišta. E-Fan 1.0 je napravljen od kompozitnih materijala sa ugljeničnim vlaknima koji avion čine lakšim, a rezultat toga je poletanje pri brzini od samo 110km/h.
 
     Avion je, pored svoje statičke izložbe u formi makete, imao i demonstraciju leta za vreme koga su se posetioci mogli upoznati sa njegovim performansama. Letelica je duga 7m, ima visinu od 2m i raspon krila od 10m. Može da razvije brzinu do 200km/h a maksimalna brzina krstarenja iznosi 160km/h.
 
     Baterijski sistem koji se nalazi u centroplanskom delu krila omogućava trajanje leta od 45 minuta do sat vremena. Tehnološko rešenje omogućava brzu zamenu praznih baterija punim, a FADEC digitalni sistem upravlja elektronskim komponentama i smanjuje opterećenja pilota.
 
    Malo čudo od tehnike je revolucija i u obalsti zaštite životne sredine od buke budući da je zvuk koji pravi skoro nečujan.
 

    Za početak, avion je koncipiran da služi za obuku pilota i proizvodiće se kao dvosed i četvorosed, dok je krajnji cilj ovog projekta proizvodnja velikih električnih putničkih aviona u naredne dve decenije.