Budućnost avijacije: Jedan pilot u putničkom avionu?
2013-05-23
     Putnički avioni bi u budućnosti mogli imati samo jednog pilota za komandama, dok bi kopilot asistirao sa zemlje u vidu daljinskog upravljanja. Ovu vest je 20. maja objavio Daily Mail, a idejni tvorac, sada već započetog projekta, je izvršni direktor britanskog “Ryanair” Majkl O'Leri (Michael O’Leary).
 
 
 
Jet Stream
 
 
 
     Stručna javnost se ne slaže sa uvođenjem nove tehnologije budući da bi mogla ugroziti bezbednost putnika. Iako su mnoge kompanije zainteresovane za učešće u realizaciju ovog projekta, neophodno je sagledati sve aspekte ovakvih komercijalnih letova.
 
    Testiranja su pokazala da modernim avionima može upravljati smo jedan pilot, ali postoji rizik od nepredviđenih situacija u kojima je drugi pilot neophodan.
 
    Jet Stream je prvi civilni avion na kome je primenjena ova tehnika prošlog meseca, o cemu je BBC izvestio. Doduše bez putnika, avion je preleteo više od 800 kilometara nad Velikom Britanijom sa jednim pilotom, koji je iz kokpita upravljao samo pri poletanju u Vartonu i sletanju u Invernesu. Ostatkom eksperimentalnog leta upravljao je pilot na Zemlji putem sistema daljinske kontrole, a uputsva za navigaciju aviona je primao od Nacionalne vazduhoplovne službe - NATS.
 
     U početku se ova ideja odnosila samo na teretne avione, ali se intenzivno radi i na planu primene kod putničkih aviona, što se može videti iz priloženog.