Dan nauke u Srbiji i 157 godina od rođenja Nikole Tesle
2013-07-17
     Srbija je 10. jula proslavila Dan nauke i rođenje Nikole Tesle, jednog od najvećih umova svih vremena. Tim povodom su organizovani stručni skupovi i izložbe na kojima je predstavljena plejada naučnih dostignuća i ukazano na značaj daljeg ulaganja u razvoj nauke.
 
 
 
Zaštićeno 700 Teslinih patenata
 
 
    Svečanost je započeta otvaranjem dečjeg naučnog kampa Centra za promociju nauke u Viminacijumu kod Kostolca, dok je u Novom Sadu održana debata o novom brendiranju Srbije.
 
    Muzej Nikole Tesle u Beogradu gostovao je izložbom "Diplome Nikole Tesle" u zemunskoj Milenijumskoj kuli na Gardošu. Prisutni su mogli da vide diplome akademija nauka, stručnih i drugih udruženja, diplome koje su pratile medalje i povelje počasnih doktorata, kao i čestitke za Teslin 80. rođendan. Takođe, deo postavke Muzeja predstvaljen je javnosti na izložbi "Teslin čarobni svet eleketriciteta" u Holu nauke u Kvinsu (SAD).
 
     Rođendan Nikole Tesle je proslavila i Filadelfija gde je organizovana naučna konferencija u čast srpskog genija, uz zanimljive prateće programe poput egzibicije mašina koje proizvode slobodnu (besplatnu) energiju.
 
      Veliki srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla (1856-1943) izumeo je 20. vek i zagazio duboko u 21. postavljajući pravac naučno-tehnološkog razvoja. Otkriće naizmenične struje, sistem bežicnog prenosa električne energije i radio talasa, postavljenje osnove robotike i teleautomatike samo su jedni u nizu njegovih dostignuća bez kojih ne bismo ni mogli zamisliti rad današnjih električnih, daljinskih i navigacionih sistema.
 
 
 
 
Nikola Tesla – jedan od najvećih umova svih vremena
 
 
 
 
     Tesla je imao više od 1000 patenata od kojih je 700 zaštićeno. Među njima je i patent iz oblasti vazduhoplovstva koji predstavalja osnov za razvoj modernog avio-saobraćaja.
 

     Inače, dan rođenja Nikole Tesle proglašen je Danom nauke u Srbiji Odlukom Vlade Republike Srbije u avgustu 2010. godine.