Honda Jet imao svoj prvi probni let
2014-07-04
    Japanska automobilska kompanija “Honda” je uspešno testirala svoj prvi avion “Honda Jet”, čime je na spektakularan način najavila ulazak u svet vazduhoplovne industrije. Let je trajao 84 minuta a obavljen je 27. juna u američkoj državi Severna Karolina, gde se nalazi sedište kompanije “Honda Aircraft”.
 
 
Honda Jet - Najnapredniji laki avion na svetu
 
 
    Ovaj avion spada u kategoriju malih mlaznih aviona biznis klase koji može da preveze pet putnika. Ima maksimalnu brzinu krstarenja od 770 km/h kao i mogućnost da leti na visini od preko 13km. A njegov specijalni turbofenski motor nedavno je dobio sertifikat američke Federalnle vazduhoplovne administracije – FAA.
 
   Predstavnici Kompanije su veoma zadovoljni rezultatima rada na ovom projektu, koji je zahtevao obimne tehničke i proizvodne kapacitete kako bi se napravio najnapredniji model lakog aviona na svetu.
 
    Prema izveštajima japanskih medija, mlaznjak je po ceni od 4,5 miliona dolara privukao više od sto kupaca iz sveta biznisa, a njegovo pojavljivanje na tržište može se očekivati u skorije vreme.