Izveštaj sa 63. IAC-a
2012-10-03
Nakon drugog dana 63. Kongresa IAF-a (1.- 5. oktobra 2012.) i prijema UVIS-a u punopravno članstvo ove federacije sa 245 članova iz 59 zemalja, može se konstatovati da, uz to što smo postali 60. zemlja sveta u ovoj organizaciji, osnovanoj daleke 1951. godine, nikada nismo bili prisutniji.
 
Upravljački Komitet IAF-a je doneo odluku (u aprilu 2012. godine) da u okviru EMERGING SPACE LEADERS GRANT PROGRAMME izabere 12 panelista Kongresa medju 95 kandidata iz 30 zemalja sveta.
 
 
 
                            
                                                        
 
 
Čast da na Kongresu saopšte svoje radove dobila su, među tih dvanaest, i dva mlada naučnika iz Srbije. Jedan je Marčeta dr Dušan, mladi profesor sa Odeljenja za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a drugi Zmijanović mr Vladeta, diplomirani student Mašinskog fakulteta i student doktorskih studija na Doktorskoj školi nauke i tehnologije Univerziteta u Orleanu.
 
Dušan Marčeta saopštiće svoj naučni rad na temu "Possiblities for the landing on Mars Southern Highlands", a Vladeta Zmijanović će saopštiti "Secondary Injection Thrust Vectoring of an Axisysmmetric CD Nozle for Small Space Launchers and Vehicles."
 
Važno je napomenuti da su u izboru ovih radova za saopštavanje na 63. Kongresu IAF-a, lično učestvovali predsednik IAF-a prof. dr Berndt Fojerbaher i bivši predsednik Džejms Cimerman, uz kompletan upravljački komitet IAF-a.
 
Ovaj izbor predstavlja veliku čast i za mlade naučnike, koji su u jakoj svetskoj konkurenciji postali zvezde 63. Internacionalnog astronautičkog Kongresa i za Republiku Srbiju iz koje dolaze.
 
Ogroman značaj njihovog uspeha morao bi biti pokretačka snaga i divan primer šta se pregalaštvom, upornošću i znanjem može postići u domenu sveske nauke.
 
 
Iz Napulja, sa 63. IAC-a