Lansiran kosmički brod "Šenžou-10"
2013-06-12
     Kineski kosmički brod "Šenžou-10" sa troje astronauta juče je uspešno lansiran u Zemljinu orbitu u 17 časova i 38 minuta po pekinškom vremenu. Posadu čini komandant general-major Nije Hajšeng, operater Žang Sijaoguang i laborant Vang Japing - druga Kineskinja u svemiru. Glavni cilj misije je spajanje sa orbitalnim modulom "Tjangun-1" .
 
 
 
Kosmički brod “Šenžou-10”
 
 
      Lansiranje je obavljeno sa kosmodroma "Đijukvan", koji se nalazi u pustinji Gobi, pomoću rakete-nosača "CZ-2F", od koje se posle nešto vise od devet minuta leta odvojio kosmički brod i uputio ka orbitalnoj laboratoriji "Tjangun-1".
 
     Posada će obaviti spajanje u automatskom i pilotiranom režimu, što podrazumeva dva boravka posade u orbitrirajućoj laboratoriji, kao i radove u otvorenom svemiru.
 
 
Posada: Žang Sijaoguang, Vang Japing, Nije Hajseng
 
 
    Planirano je da misija traje 12 dana i da se u tom periodu obavi niz naučno-tehnoloških eksperimenata.
 
    Tjanguan-1, sa kojim su do sada obavljena četiri spajanja, lansiran je 2011. godine, a prva Kineskinja koja se spojila sa ovim modulom je Liju Jang - u junu 2012. godine.
 

     Ovo je i nova etapa programa kosmičkih letova kao uvod u izgradnju buduće kineske orbitalne stanice sa stalnom posadom, kojoj će se najverovatnije pridružiti i astronauti iz drugih država.