London dobija aerodrom na vodi?
2014-05-09
      London bi uskoro mogao da dobije aerodrom na vodi, koji bi postao prvi u svetu te vrste. Prema procenama stručnjaka, vestačko ostrvo na ušću reke Temze bila bi pogodna lokacija za ovaj projekat, čija bi vredost iznosila oko 57 milijardi evra.
 
 
Aerodrom na vodi sa šest poletno-sletnih pista
 
 
     Ploveći aerodrom bi imao šest poletno-sletnih pista, radio bi 24 časa dnevno a kroz njega bi godišnje prošlo 172 miliona putnika. U velikoj meri bi smanjio efekat buke, a bio bi jeftiniji od proširenja kopnenog Aerodroma “Hitrou”, koji bi zahtevao rušenja, preseljenja, izmeštanja insfrastrukture i uništavanje zelenih površina. Takođe, doneo bi veliki profit trgovačkom sektoru i omogućio zapošljavanje 200 000 radnika.
 
     Inicijativa za izgradnju futurističkog aerodroma je potekla iz Kabineta gradonačelnika Londona Borisa Džonsona. Tačnije, Džonson je u razgovoru sa arhitektama i članovima Komisije za aerodrome Vlade Velike Britanije razmotrio sve aspekte za uspešnu realizaciju ove ideje.
 
       S druge strane, vladaju suprotna mišljenja o visokobudžetnom projektu. Postavlja se pitanje u kojoj meri bi izgradnja aerodroma na vodi proizvela negativne učinke kada je u pitanju očuvanje životne sredine u oblastI delte Temze i opstanak Aerodroma “Hitrou”, čijim zaposlenima bi najverovatnije bio ugrožen posao.
 

       Ukoliko projekat bude odobren, planirano je da u celosti bude završen za sedam godina.