Misija "Lov na asteroid"
2013-04-04
     Svemirska agencija NASA je 1. aprila ove godine objavila vest o planiranju misije “Lov na asteroid. Ovaj projekat ima za cilj hvatanje asteroida i njegovo postavljenje u blizini Meseca kako bi astronauti imali pristupačnu lokaciju da ga detaljno istraže.
 
 
Jedno od rešenja robotske letelice
 
 
     Specijalna letelica imala bi zadatak da svojim kolektorom uhvati asteroid, smesti ga u veliku vreću i dopremi ga u Lagranžovu tačku broj 2. Inače, Lagranžove tačke predstavljaju lokacije oko Zemlje i Meseca gde je gravitaciona ravnoteža optimalna za zadržavanje svemirskih letelica, asteroida ili satelita.
 
    Nova pozicija kamenog nebeskog tela u odnosu na Zemlju bi u velikoj meri povećala šansu za uspešno sletanje astronauta radi istraživanja njegove strukture i eksploatisanje njegovih rudnih bogatstava. Tako bi asteroid prečnika sedam metara i težine oko 500 tona bio predmet istraživanja ljudske posade koja namerava da ga poseti u misiji “Orion SLS” 2021. godine.
 
     Takođe, ova misija bi doprinela razvoju tehnologije u borbi protiv asteroida koji prete da ugroze život na našoj planeti.
 
     NASA zahteva odobrenje 100 miliona dolara koji bi bili namenjeni za početak planirane misije, pa se  povodom toga očekuje zvanični stav Kongresa SAD-a. A ukupna vrednost operacije iznosi 2,6 milijardi dolara.
 

     Stručnjaci procenjuju da će misija biti realizovana u narednih šest do deset godina.