Najveći teleskop na svetu počeo sa radom
2013-03-14
     Teleskop ALMA, najveći i najsavršeniji na svetu, počeo je juče sa radom u cilju istraživanja porekla univerzuma.
 
     Nalazi se na 5 000 metara nadmorske visine u čileanskoj pustinji Atakama, po kojoj nosi naziv Atacama Large Millimetar Array Veliki teleskop milimetarskog spektra u Atakami. Inače, ovo je jedno od retkih mesta na Zemlji koje je suvo i nezagađeno veštačkim svetlom, a pritom je na velikoj visini, što predstavlja pogodne uslove za efikasan rad teleskopa.
 
 
Teleskop ALMA u pustinji Atakama
 
 
     Ovaj superteleskop se sastoji od 66 pojedinačnih antena koje će prikupljati radio talase iz svemira, čije ce podatke potom obrađivati superkompjuter. Za početak, postrojenje neće raditi punim kapaciteom, ali kada sve antene budu integrisane, teleskop će pokazivati deset puta oštrije slike od onih koje prikazuje svemirski teleskop Habl (Huble).   
 
     Za razliku od optičkih teleskopa, ALMA će prikuplati svetlost koja nije vidljiva golim okom a biće i u funkciji da razazna guste oblake prašine iz kojih se formiraju zvezde. Preciznije, ALMA posmatra svetlost u milimetarskom spektru što omogućava naučnicima da identifikuju gasni vrtlog iz kog su nastale zvezde na početku stvaranja univerzuma. Ovim bi se moglo objasniti i poreklo čoveka budući da se smatra da su elementi koje su za sobom ostavile umiruće zvezde stvorile Sunce, planete i, na kraju, ljude.
 
     Smatra se da smo svi napravljeni od zvezdane prašine – izjavio je Brajan Elison projekt menadžer ALMA-e za Veliku Britaniju i član Komisije za naučno-tehnološka postrojenja.
 
   Kompleksnost tehnologije koja je uložena u ovaj projekat, sa velikim uverenjem naučnika, odgonetnuće čovečanstvu tajne o nastanku svemira.