Od Los Anđelesa do Tokija za samo 5 sati
2014-03-04
     Supersonični mlazni avion "Spike Aerospace S-512" predstavlja koncept jednog sasvim novog dizajna letelice koji je najavila istoimena američka kompanija. Ogromni tanki ekrani ugrađeni u zid putničke kabine zameniće klasične prozore a putnicima će pružati pogled na predivne panoramske prizore.
 
 
Supersonični mlazni avion “Spike Aerospace S-512”
 
 
     Prema pisanju Daily Mail-a, ekrani revolucionarne letelice neće zahtevati dodatno ojačanje, što je slučaj sa prozorima današnjih aviona. Naime, cilj je da se napravi lakša spoljašnja konstrukcija trupa kako bi se smanjio aerodinamički otpor i skratila dužina leta. To je upravo poželjno za avion koji razvija brzinu od 1,6 maha i leti na međugradskim relacijama, pritom svodeći efekat buke na minimum.
 
     Imajući u vidu ove pogodnosti aviona, poslovni ljudi će na željene destinacije stizati za upola kraće vreme. Predviđeno je da putovanje od Njujorka do Londona traje tri sata, od Londona do Mumbaja ćetiri sata a od Los Anđelesa do Tokija pet sati.
 
 
Mlaznjak koji skracuje dužinu putovanja
 
 
     Spike Aerospace's S-512 će imati raspon krila oko 18 metara i dužinu oko 39 metara, a moći će da preveze između 16 i 18 putnika. Mikrokamere će biti postvaljene sa spoljašnje strane mlaznjaka i služiće za snimanje pejzaža, u čijim slikama će putnici uživati preko super-tankih ekrana.
 
 
Revolucionarni super-tanki ekrani
 
 
     U projekat aviona budućnosti je uključen tim bivših inženjera, koji su radili na Airbus-u, Boeing-u i Gulfstream-u, a čije stečeno iskustvo u velikoj meri doprinosi razvoju nove tehnologije.
 
    Procenjuje se da će biti potrebne nepune četiri godine za doradu dizajna, izradu prototipova i testiranje Spike Aerospace-a pre procesa proizvodnje. Tako bi se prvi let mogao očekivati u decembru 2018. godine.
 

     Luksuzni avion će kostati između 60 i 80 miliona dolara.