Održan Odbor i Forum za MSPP
2013-05-31
     Sednica Odbora i Foruma za mala i srednja privredna društva održana je 29. maja u Privrednoj komori Srbije. Učesnici skupa bili su predstavnici PKS-a, Ministarstva finansija i privrede kao i malih i srednjih preduzeća, među kojima je i Udruženje vazduhoplovne industrije Srbije - UVIS.
 
 
 
 
 
 
     Predsednik PKS-a Željko Sertić izrazio je spremnost nacionalne asocijacije privrednika da podrži sve aktivnosti malih i srednjih preduzeća i bude servis za vlasnike MSP-a i preduzetnike.
 
   "Iz ličnog iskustva dobro poznajem sve probleme s kojima se suočavaju mala, srednja i mikro preduzeća" - naglasio je Sertić, ocenjujući da nema težeg trenutka za promene koje treba da se naprave i da je malim i srednjim preduzećima, koja čine 98 odsto privrede Srbije, potrebna podrška države. Takođe je istakao da velike firme imaju podršku banaka, pa lakše mogu da prežive ovaj težak period. 
 
   Gospodin Sertić je istakao da je udruživanje jedini način da se čuje glas malih preduzeća i preduzetnika.
 
     I ciljevi reforme komorskog sistema Srbije, usmereni su prvenstveno na osposobljavanje sistema da pruži podršku razvoju preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u Srbiji, koja preovlađuju u strukturi srpske privrede. Tokom dva protekla meseca već su napravljeni vidljivi pomaci, a u narednom periodu intenzivno će se raditi na unapređenju uloge i pozicije komorskog sistema u Srbiji.
 
    "Privredna komora Srbije prepoznata je u Evopskoj Uniji kao jedna od institucija u Srbiji koja će biti jedan od ključnih stubova u procesu pregovora o pridruživanju EU", rekao je Sertić, ukazujući da će se intenzivno raditi i na implementaciji Akta o malom biznisu, dokumenta Evropske Unije, ključnog za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja su prepoznata kao važna stavka u agendi pregovora o pristupanju EU.
 
    Predsednik Foruma malih i srednjih preduzeća PKS-a Boško Stanisavljević rekao je da je cilj Foruma, koji obuhvata mala i srednja privredna društva i preduzetnike, da ostvari kontinuiran dijalog sa Vladom. Forum bi trebao da od preduzetnika prikupi ključna pitanja o Aktu o malom biznisu. Forum je formiran u okviru odbora za MSP PKS-a za dijalog sa ministarstvima i Vladom o primeni Akta o malom biznisu EU u Srbiji. Akcioni plan Foruma u 58 tačaka predviđa zaštitu interesa MSP-a, implementaciju politika, projekte, edukaciju, razvoj klastera, startap modula, ženskog preduzetništva i mnogih drugih aktivnosti, zasnovanih na Aktu o malom biznisu. Predsednik Izvršnog odbora Zajednice preduzetnika Dusan Perić podsetio je da je, na predlog Zajednice preduzetnika, uvažen otpis kamata za MSPP, ali da je, kako je ukazao, neophodno dalje smanjivanje nameta.
 
    Član Izvršnog odbora i Skupštine Zajednice preduzetnika PKS-a Milivoje Armuš predstavio je inicijativu preduzetnika o izradi predloga novog zakona o privrednim komorama, koji bi predviđao obavezno članstvo i na taj način omogućio preduzetnicima da u okviru komorskog sistema, imaju apsolutnu reprezentativnost i zaštitu sopstvenih interesa. Privrednici MSP sektora osvrnuli su se na aktuelnu situaciju, ukazujući na dalje veoma izražen problem nelikvidnosti, nezaposlenosti, negativna inflatorna kretanja.
 
    Na Petoj zajedničkoj Sednici Odbora i Foruma za mala srednja privredna društva bilo je reči i o aktivnostima između dve Sednice Odbora i Foruma.
 
    UVIS je kao predstavnik Saveta za klastere Privredne komore Srbije predložilo inicijativu za formiranje Foruma klastera u cilju jačanja sektora MSPP kao nosioca održivog ekonomskog razvoja.
 

    Članica Odbora i Foruma PKS-a firma YUMIS iz Niša je kao ovogodišnji dobitnik pet nagrada za kvalitet proizvoda predstavila rezultate svog poslovanja.