Padobranke postavile rekord
2012-08-07

Srpske padobranke Ana Vujčić, Milena Mirković i Radmila Đurić su zajedno sa 15 dama iz drugih evropskih zemalja postavile nov svetski rekord na Vojnom aerodromu “Batajnica” u poduhvatu koji su izvele 30-og jula. Skokom sa 4000 metara visine tim padobranki je napravilo osamnaestočlanu zvezdastu formaciju koju su zadržale 10 sekundi u vazduhu.

 

 

Rekorderke u padobranstvu

 

 

 

Manifestacija nazvana “Žene za nebo bez granica”, pored Srbije, okupila je učesnice iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Turske, Češke i Bugarske. U organizaciji Udruženja žena letača Srbije i uz pomoć Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Komande vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane let je izveden iz vojnog helihoptera “Mi-17”.

 

                Ključ za postizanje ovog izvanrednog uspeha bili su svakodnevni treninzi na kojma su padobranke usavršavale svoju fizičku spremnost i uvežbale skokove, ako se uzmu u obzir njihova različita iskustva i broj skokova u karijeri.

 

Cilj manifestacije istovremeno je bio promocija vazduhoplog sporta kao i obeležavanje slave vazduhoplovaca Svetog Ilije i Dana avijacije, što UVIS podržava imajući u vidu da je Udruženje žena letača Srbije njegov član.