Poseta kosmonauta Aleksandra Pavloviča Aleksandrova Beogradu
2011-08-03

Povodom obeležavanja pedeset godina od prvog leta čoveka u svemir, pored brojnih manifestacija održanih u tu čast, Muzej Vazduhoplovstva u Beogradu je početkom aprila postavio izložbu posvećenu Juriju Gagarinu, čoveku koji je prvi odleteo u svemir i time otpočeo kosmičku eru čovečanstva.

 

Mesec dana kasnije, 17. maja, u organizaciji Ruske ambasade i Ruskog doma u Beogradu, u posetu nam je stigao i jedan pravi kosmonaut – Aleksandar Pavlovič Aleksandrov: dvostruki heroj Sovjetskog Saveza, koji je dva puta leteo u kosmos i tamo proveo tačno 309 dana, 18 sati, 2 minuta i 58 sekundi. Prilikom tih letova je, čak dva puta, izlazio u otvoreni kosmos i van kabine svemirskog broda obavljao razne zadatke u ukupnom trajanju od 5 sati, 44 minuta i 15 sekundi.

 

A. P. Aleksandrov je tokom posete Beogradu obišao postavku Muzeja Vazduhoplovstva posvećenu Gagarinu i susreo se sa predstavnicima Muzeja, ali i sa predsednikom Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije gospodinom Veliborom Vukašinovićem. Prilikom tog susreta, koji je protekao u veoma prijateljskoj atmosferi, A. P. Aleksandrov je potpisao pristupnicu Udruženju vazduhoplovne industrije Srbije i time postao jedan od najpoznatijih članova Udruženja.  

 

Aleksandar Pavlovič Aleksandrov – Biografija

 

Rođen je 20. februara 1943. godine u Moskvi, gde se i školovao i stekao doktorsku titulu, a specijalizovao se za upravljačke sisteme kosmičkih brodova. Kako je radio u projektnom birou, san mu je bio da postane kosmonaut i taj san mu se i ostvario nakon što je 1978. godine bio izabran za kosmonauta. Prvi let mu je bio na brodu Sojuz T-9 na kojem je bio inženjer leta, a u orbiti se nalazio od juna do novembra 1983. godine. Na drugom letu u svemir je bio član posade svemirske stanice Mir. Poleteo je u julu 1987., a sleteo nazad na Zemlju u decembru iste godine. Nakon završetka kosmonautske karijere, posvetio se inženjerskom radu i trenutno radi kao savetnik predsednika raketno-kosmičke korporacije Energija (RKK Energija).