Povratak cepelina
2016-04-07

     Ljubitelji vazduhoplovstva imaju priliku da se upoznaju sa tehnološkim napretkom u oblasti razvoja letelica na hibridni pogon. U tu čast, kompanija “Lockheed Martin” iz Kalifornije predstavila je prototip budećeg cepelina“LMH-1” (Hybrid Airship).

 

 

Prototip cepelina “LMH-1”    Ova probna letelica, koja je nazvana “P-791”, duga je 37m i visoka 6,5m i čini jednu trećinu konačnog modela LMH-1. Biće namenjena za prevoz tereta i putnika do udaljenih mesta širom sveta. Njena maksimalna “krstareća” brzina iznosiće oko 60kts.

     Hibridni brod će dobijati 80% uzgona pomoću helijuma, koji ispunjava trup letelice, dok će preostalih 20% dobijati kombinacijom rada 4 motora i aerodinamičkih krila. Za kretanje će biti zadužen i specijalni provodnik, uz aktiviranje tradicionalnih rotornih pedala i kontrolnog štapa.

     Proces sletanja i uzletanja obavljaće se pomoću vazdušnog podloška koji se prilagođava bilo kojoj površini (voda, pesak, sneg, led…). Na taj način će letelica bez sistema pričvršćivanja biti priljubljena uz tlo i “prkositi” naletima vetra.

 

 

Hibridna letelica koja se prilagođava bilo kojoj površini     Dirižabl će koristiti sistem vertiklanog potiska za uzletanje, što će mu omogućiti bolje manevrisanje u poređenju sa drugim sličnim letelicama.

     Luksuzna kabina nalik gondoli imaće kapacitet da primi 19 putnika, koji će sedeti u dva reda, kao i mesta za dva pilota. Skladište koje se nalazi ispod zadnjeg dela kokpita biće namenjeno za brz utovar do 21t tereta.

 

 

      

Luksuzna kabina nalik gondoli                                                            Putnička kabina za 19 putnika      Projekat izgradnje gigantskog balona “LMH-1”, zasnovanog na principima cepelina, donosi novitet u vidu unapređenog sistema rada. Efikasan sistem letenja omogući će 2-3 nedelje “krstarenja” nebom bez goriva, čime bi se stvorili uslovi za veći stepen ekološke zaštite i uštedu goriva.

     Dosta rada je uloženo u poboljšanje sigurnosnog sistema, kao važne karike za obnavljanje letova hibridnim balonom. U vezi s tim, nemački cepelin “Hindenburg” je potpuno izgoreo prilikom putovanja za Severnu Ameriku 1937. godine, kada je poginulo 36 osoba. Rezultati istrage pokazali su da je uzrok nesreće bila nedovoljna tehnološka i bezbednosna procena u fazi dizajniranja letelice.

     Kompanija “Lockheed Martin” očekuje da će se prvi let cepelina “LMH-1” dogoditi 2018. godine.