Proslava avijatičarske slave Svetog Ilije
2010-04-02

U utorak, 2. avgusta, u 12:00 časova, u svečanim prostorijama Doma Aerokluba u Uzun Mirkovoj 4, biće obeležen praznik zaštitnika vazduhoplovaca Svetog Ilije Gromovnika.

 

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici praznuju Svetog Iliju, koji je, uz Svetog Nikolu, najpoštovaniji Svetac u Srba. Po predanju, Sveti Ilija se vozi ognjenim kolima, u koja su upregnuta četiri konja iz čijih nozdrva suklja plamen. Grmljavina nije ništa drugo do tutnjava ognjenih kola Svetog Ilije Gromovnika, koji se u njima vozi i gospodari nebom.

 

Još 1924. godine prihvaćeno je da se Sveti Ilija slavi kao Slava svih avijatičara. Mi, posvećeni avijatičari, obeležavanju svoje Slave pridajemo veliki značaj pa očekujemo i Vašu podršku, da uz pomoć države Srbije i našeg Sveca Ilije ponovo raširimo krila domaćoj avijaciji. Skupocena stečena znanja i tehnologije moramo preneti našim naslednicima, koji će se ponovo vinuti u naše nebo, poput mitske ptice Feniks. Na taj način će se efikasno pokrenuti ova ekonomski veoma značajna i profitabilna grana u procesu reindustrijalizacije države. 

 

Ovogodišnji domaćin Slave je Nacionalni aeroklub Srbije „Naša Krila“, dok je prošle godine čast da bude domaćin Slave imalo Udruženje vazduhoplovne industrije Srbije.