Prvi javni let Tranzišna
2013-08-26

       Leteći automobil "Tranzišn" je uspešno izveo prvi javni let u trajanju od 20 minuta. Atraktivno vozilo je novina na trzištu avioindustrije i predstavlja projekat kompanije "Terafudžija" iz Masačusetsa, koja poslednjih sedam godina razvija ovaj model prevoznog sredstva.

 

 

Leteći automobil imao prvi javni let

 


      Vozilo je pre poletanja voženo po automobilskom trkalištu a potom je usledio i demonstrativni let kojim je upravljao Film Meter, glavni probni pilot Kompanije. Zbog toga će Tranzišn morati da se registruje i kao automobil i kao laki sportski avion, odnosno, da bi ga budući vlasnici vozili, moraće da poseduju pilotsku licencu i vozačku dozvolu.


     Tranzišn ima dva sedišta, četiri točka i krila koja se rasklapaju kako bi se vozilom i pilotiralo. Ima kapacitet da ponese dvoje ljudi i dodatni teret, a kao pogonsko sredstvo koristi običan benzin u cilju manjeg zagađenja životne sredine.


      Prvi probni let je obavljen prošle godine, kada je automobil leteo samo 8 minuta.


      Prema saopštenju Kompanije, vozilo će biti u prodaji početkom 2015. godine.


     Naprednija verzija letećeg automobila je četvoresedni "TF-X" koji će uzletati pomoću dve elise, bez upotrebe staze, sa mogućnošću da preleti 700 kilometara. Za realizaciju ovog modela biće potrebno oko deset godina.