Raketa “Sojuz 5” na metanski pogon
2013-07-02
     Ruska kompanija ЦСКБ “Прогресс” iz Samare razvija novu raketu pod imenom Sojuz 5, koja je namenjena za transport kosmičkog broda, a jedan od glavnih lansirnih centara biće kosmodrom “Vastočni”.
 
 
 
Verzije rakete „Sojuz 5“
- Startne težine raketa i težina korisnog tereta -
 
 
 
     U planu je konstruisanje tri verzije ove modularne rakete različite nosivosti. Osnovna verzija Sojuza 5 imaće tri bloka integrisana u prvi stepen i poneće u nisku Zemljinu orbitu (LEO) 16 tona tereta. Verzija Sojuz 5.1 sa jednim blokom u prvom stepenu imaće kapacitet za 8,5 tona tereta, a Sojuz 5.2 posedovaće i treći stepen i moći će da podigne 25 tona tereta u orbitu.
 
    Prednost Sojuza 5 se ogleda u upotrebi motora na metanski pogon, za razliku od standardnih koji rade na kerozin. Metan je poslednjih godina sve zastupljeniji u raketarstvu budući da je u kombinaciji sa kiseonikom neuporedivo efikasniji i jeftiniji. Blokovi prvog stepena koristiće motore РД-0162 i РД-0164 kompanije КБХА iz Voronježa, dok će blok drugog stepena koristiti motor tipa РД-0124M, koji je prvobitno predstvaljao verziju metanskog РД-0124 za raketu „Sojuz 2“.
 
 
 
 
Metanski motor РД-0162 sa potiskom od 203,9T
 
 
 
     Koliko je modernizacija svemirske tehnologije uzela maha govori i podatak da je kompanija KBXA jos 1997. godine započela konstruisanje i testiranje metanskih motora i zabeležila odlične rezultate do sada.
 

    Raketa Sojuz 5 bi, prema mišljenju stručnjaka, mogla da zameni dosadašnje rakete tipa „Sojuz“, „Zenit“, „Angari“ ili „Proton“.

 

 

 

Rakete iz porodice „Soyuz“ (Sojuz 5 je prva s leva)