Solarni impuls na korak od preleta SAD-a
2013-06-18
     Ultra laki avion "Solarni impuls" (Solar Impulse) završio je treću etapu puta preko Amerike 16. juna i približio se svom konačnom odredištu - Njujorku. Letelica koja se pokreće napajanjem solarnom energijom sletela je iz Sinsintija u Vašington, a narednih dana preostaje priprema za poslednju etapu puta koja je planirana početkom jula.
 
 
 
Avion “Solarni impuls”
 
 
 
   Istoimena švajcarska kompanija saopštila je da avion, sa mnoštvom fotonaponskih ćelija duž ogromnog raspona krila, uspešno izvodi dnevne i noćne letove i predstavlja najnapredniju letelicu ovog tipa. Takođe, pilot Solarnog impulsa Bertnard Pikard je nakon 14-časovnog leta izjavio da avion ispunjava sve tehničke zahteve i da je program preleta SAD-a idelana prilika da se ukaže na potencijal čistog izvora energije, pa će u prilog tome biti uskoro održana i izložba na njujorškom aerodromu.
 
 
 
Pilot Bertnard Pikard
 
 
 
     U poslednjoj deonici putovanja avionom će upravljati pilot Andre Boršberg, koji će okončati prelet od zapadne do istočne obale američkog kontinenta, započet još 3. maja iz San Franciska.