Testiranje letelice "Boing X51-A"
2012-08-17

 

Američke vazduhoplovne vlasti testirale su bespilotnu letelicu “Boeing X-51A”, poznatiju kao “X-51A Wave Rider” (u prevodu "jahač vetrova"). Međutim, eksperiment je bio bezuspešan jer letelica nije dostigla planiranu brzinu od šest maha, odnosno 7.200km/h. Cilj je bio da mlaznjak dostigne brzinu šest puta veću od brzine zvuka, što bi pomerilo granice u razvoju supersonične tehnologije.

 

 

 

Letelica "X-51A Wave Rider"

 

 

 

Nakon uspešnog poletanja i odvajanja od bombardera ”B-52”, pokrenut je raketni motor, posle čega je trebalo da se aktivira mlazni motor. Ipak, 15 sekundi kasnije letelica je izgubila kontrolu. Do greške je došlo zbog velike toplote i pritiska, stvorenog prilikom velike brzine u letu, koje su uslovile kvar na jednom od kontrolnih ventila i onemogućile “Scramjet” motoru da se aktivira. Letelica se raspala i pala u oblast Tihog okeana severozapadno od Los Anđelesa.

 

Projekat “X-51A” započet je pre osam godina i njegova vrednostost iznosi 140 miliona dolara. Procenjuje se da bi hibridna letelica, u slučaju uspešnog lansiranja, mogla da pređe rastojanje od Njujorka do Londona za sat vremena.

 

Nakon poslednjeg probnog leta od pre dva dana, Američke vazduhopovne vlasti još nisu potvrdile nov probni let, ako se uzme u obzir još jedan preosatali primerak Wave Rider-a.

 

 

 

Testiranje X-51A Wave Rider-a