U Zemunu obeležen Teslin dan
2011-07-11

 

  U nedelju, 10. jula, na jedinstven način, po prvi put u Zemunu je obeležen Teslin dan.

  Na tri različite lokacije, u zdanju opštine Zemun, na zemunskom keju i Kuli Gardoš, celodnevnim programom mnogobrojni gosti iz sveta nauke i umetnosti, posetioci Zemuna i predstavnici medija podsetili su se Teslinog velikog dela.
 
  Program je počeo svečanom akademijom u opštini Zemun, koju je otvorila Olga Zorić, predsednica Organizacionog odbora manifestacije i zamenica predsednika Skupštine opštine Zemun.
 
  ''Zemun, ovog 10. jula je mesto okupljanja teslologa, naučnika, umetnika i nadasve ljudi velikog srca koji su usvojili i šire Teslin duh. Svedoci smo da je Teslin duh nezaustavljiv, da granice ne postoje, kao što nisu postojale ni za njegov um, zato su Filadelfija, Zagreb, Njujork, Ontario, Pert, Beograd i Zemun, istoga dana, istoga časa, svetionici apsolutnog i neponovljivog Tesle. Takođe, sa ovoga mesta želim da uputim poziv svim gradovima i opštinama u Srbiji da ubuduće obeležavaju 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle, koji je nedavno i zvanično proglašen Danom nauke u našoj državi'', rekla je Olga Zorić otvarajući manifestaciju "Teslin dan".
 
  Iz Zemuna je zatim, prema rodnom Smiljanu poletela bela golubica, u čast vaseljenskog naučnika Tesle.
 
  U nastavku svečane akademije, sa Teslom naučnikom i Teslom čovekom upoznali su nas kroz izlaganja Velibor Vukašinović, predsednik Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije, književnik Božidar Kljajević, koji je nadahnuto i dirljivo besedio o poreklu prezimena Tesla, zatim se Milica Kesler ispred Muzeja Nikola Tesla zahvalila opštini Zemun na pravom konceptu obeležavnja Teslinog dana, kojim je obuhvaćena celovitost ličnosti našeg naučnika.
 
  Ispred opštine Zemun dr Ksenija Uzunović, član Veća, pročitala je pisma podrške Zemunu gradova Filadelfije, Nijagare, Njujorka, Zagreba i Udruženja akcije izgradnje Teslinog tornja, dok je Danica Simić prisutne upoznala sa inicijativom Tesla Naučne Fondancije iz Filadelfije da opština Zemun manifestaciju ''Teslin dan'' uvrsti u zvanični godišnji program, što bi učvrstilo veze izmedu Filadelfije i Zemuna i obezbedilo saradnju na poljima nauke, kulture, privrede i svakog drugog oblika društvene i međudržavne saradnje. Na osnovu akta koji je potpisan 30. juna 2011. godine opština Zemun je zvanično prva Opština koja obeležava i organizuje celodnevnu manifestaciju u čast Nikole Tesle, što je po rečima predsednika Tesla Naučne Fondacije, Majkla Hutera i predstavnika Teslinog kluba iz Filadelfije, dovoljan razlog da Zemun 2012. godine bude svetski centar obeležavanja Teslinog dana.

 

 

 

 

Nakon filma ''Teslini patenti i pronalasci'', autora Dušana Sinadinovića, član Organizacionog odbora manifestacije ''Teslin dan'' Goran Peruničić saopštio da će Organizacioni odbor pokrenuti inicijative da se, u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj i Ministarstvom prosvete, osnuje Fond Nikole Tesle sa ciljem afirmacije nauke, istraživanja i pronalazaštva, kao i da jedan od Beogradskih mostova koji se grade ponese ime Nikola Tesla, te da iz Skupštinske sale opštine Zemun krene i odluka o izgradnji Teslinog tornja i manifestciji ''Teslin dan'' kao tradicionalnoj manifestaciji Zemuna u rangu sa svetskim gradovima.

 

  Svečana akademija završena je koktelom i prikazom eksponata, među kojima je najznačajniji barjak sa nosačem i amblemom lire presečene munjom. Barjak je kreirao Nikola Tesla i poslao ga 1936. godine u Beograd, povodom 10- godišnjice ''Radničko pevačkog društva Nikola Tesla''.
 
Program na zemunskom keju u realizaciji Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije bio je prilika da se mnogobrojna publika upozna sa maketama aviona, brodova i automobila na daljinsko upravljanje.
 
  Kruna dešavanja u Zemunu bila je na Kuli Gardoš kada je otvorena izložba neobjavljenih fotografija iz Teslinog albuma.
  Publika na Gardošu  uživala je i u igri i muzici KUD- ''Nikola Tesla'', poeziji i prozi članova Književnog kluba ''Ivo Andrić'', odlomku iz monodrame ''Tesla ili prilagođavanje anđela'' u izvođenju glumca Ljubivoja Tadića i puštanju u pogon fascinantnog ''Teslinog transformatora''.
 
  Rođendan velikog naučnika Nikole Tesle, koji je na neizbrisiv način obeležio progres modernog sveta i čovečanstva, završen je numerom ''Tamo daleko'' u izvodenju violinista Marka Brkića i Stanka Pavlovića, članova KUD-a ''Pavlović PTT Srbija''.