Učešće Srbije na MAKS-u 2013
2013-09-15
    Međunarodni aerokosmički salon MAKS 2013 održan je na aerodromu "Žukovski" kod Moskve u periodu od 27. avgusta do 01. septembra. Jedna od najznačajnih i najposećenijih vazduhoplovnih manifestacija okupila je, pored ruskih kompanija, preko 260 učesnika širom sveta među kojima je i Srbija.
 
 
 
Lasta “V-54” u statičkom delu izložbe (MAKS 2103)

 

 

 
     Komandant Srpskog vazduhoplovstva i Provvazduhoplovne odbrane general Ranko Živak je izveo maestralni let na avionu MIG-35 i tako postao prvi strani komandant koji je upravljao ovim tipom letelice, za čiju kupovinu je naša zemlja zainteresovana.
 
     Pored vojne delegacije na čelu sa generalom Živakom, Srbiju je na MAKS-u predstavila i izložba školskog klipnog aviona "Lasta V-54", koji je zaokupio pažnju velikog broja posmatrača. To je bilo prvo međunarodno prikazivanje Laste.
 
    Glavna atrakcija avio-salona bili su nastupi ruskih akro-grupa "Striži" na avionu MIG-29, "Ruski vitezovi" na "Su-27", "Ruski sokolovi" na Su-27/30 i "Berkuti" na helikopterima "Mi-28". Takođe, prijatno iznenađenje bila je kineska akro-grupa “Prvi avgust” koja je letela na avionima “Chengdu J-10”.
 
 
 
Defile ruske akro-grupe “Striži”
 
 
 
    Statički deo programa je obilovao najmodernijom avio-tehnikom poput pilotske opreme i navigacionih sistema, a prikazano je i 186 aviona (od toga 165 ruskih i 21 inostrana) kao i modeli raketnih sistema.
 

   Prema rečima organizatora, zaključeni su ugovori o prodaji aviotehnike u vrednosti od preko 15 milijardi dolara, kao i višemilionski ugovori za nabavku aviona i helikoptera.