Uskoro najveći model dirižabla
2014-03-16
    Prototip najvećeg dirižabla mogao bi do kraja godine da se vine u nebo, o čemu je javnost obavestila britanska kompanija “Hybrid Air Vehicles” - svetski lider u proizvodnji ovih letelica. Očekuje se da će novi “nebeski jahač” nadmašiti dobropoznate Cepeline u pogledu tehnologije i postati predvodnik buduće generacije naprednih letelica.
 
 
HAV-304 imaće dužinu od 91m
 
 
     Dirižabl, nazvan HAV-304, imaće dužinu od 91 metar koja je u poređenju sa Arbus-om 380 veća za neverovatnih 18 metara. Kretaće se brzinom do 148km/h a maksimalno vreme koje bi neprekidno proveo u vazduhu iznosilo bi tri nedelje. Njegov dizajn je tako osmišljen da će moći da sleti, osim na piste, na bilo koju podlogu. Imaće kapacitet da ponese 10 tona tereta.
 
     HAV-304 se napaja pomoću četiri V-8 turbo dizel motora od po 350k/s, od kojih su dva smeštena na trupu aviona a dva se nalaze na kormilu. Savijen oblik stvara jedinstvenu aerodinamiku koja pruža uzgon i do 40%, što je inženjerima omogućilo da naprave letelicu težu od vazduha.
 
    Hibridna letelica ne zahteva pistu za poletanje i 70% je efikasnija po pitanju ekoloških kvaliteta u poređenju sa teretnim avionima.
 

    Misija džinovskog dirižabla je predviđena za nadgledanje, komunikaciju i isporuku pomoći, a ne isključuje se mogućnost prvog komercijalnog leta 2016. godine.