Završeno 5. Državno prvenstvo u ultralakom letenju
2013-09-27
    Peto državno prvenstvo u ultralakom letenju je održano 14. septembra na aerodromu “UTVA” u Pančevu. Posetioci su imali priliku da uživaju u pilotskim veštinama ali i u izložbenom delu programa.
 
     U disciplini precizno sletenje motornog zmaja bez snage motora prvo mesto je osvojio Dragan Ćirić iz Aerokluba UTVA, drugo mesto je pripalo Milošu Stojkoviću iz Aerokluba “Ćuprija” a treće mesto je zauzeo Vladimir Stojković, takođje, član Aerokluba “Ćuprija”.
 
     U kategoriji ultralaki avion sa preciznim sletanjem sa snagom motora najbolji je Goran Spasić iz AK “Smederevo”, ispred drugoplasiranog Jagoša Banovića iz Aerokluba ”Zrenjanin” i trećeplasiranog Branka Bjelića iz Aerokluba “Ćuprija”. U dsiciplini precizno sletanje bez snage motora dominirao je Milorad Matić iz Aerokluba ”Smederevo”, dok je drugi bio Branko Bjelić a trećerangirani Jagoš Banović.
 
    Statički deo programa obuhvatio je izložbu letelica poput aviona, zmajeva i žirokoptera kojima je brojna publika bila oduševljena.
 
     Uporedo sa održavanjem Prvenstva, obeleženo je 90 godina od prvog međunarodnog noćnog leta Pančevo-Bukurešt. Naime, francuski avion sa šestoro putnika poleteo je sa pančevackog aerodroma 9. septembra 1923. godine što je Pančevo upisalo u zlatne stranice svetskog vazduhoplovstva. U čast prvog noćnog leta, a u okviru prvog međunarodnog leta na relaciji Pariz-Pančevo-Bukurešt-Carigrad, otkrivena je spomen-ploča koju su postavili članovi aerokluba "UTVA".