58. Padobransko prvenstvo Srbije
2012-09-06

U periodu od 07. do 09. septembra 2012. godine održaće se 58. Padobransko prvenstvo Srbije na Sportskom aerodromu „Lisičji jarak“. Svoja znanja i umeća odmeravaće 30-ak sportskih vazduhoplovaca u preciznim „skokovima na cilj“ i „figurativnim skokovima“ u slobodnom padu. Obe discipline predstavljaju najstariji oblik padobranskih nadmetanja pri čemu je u disciplini „skok na cilj“ zadatak svakog takmičara da se što preciznije prizemlji na elektronsku metu prečnika 35 cm, odnosno u njen strogi centar od svega 2cm. (Poređenja radi, to je veličina kovanice od 1 dinar.). Nakon završetka ovih skokova takmičari će se boriti za postizanje što boljeg (kraćeg) vremena izvođenja zaokreta i salta (figura) u slobodnom padu.

 

 

 

 

Pored sportskih nadmetanja, manifestaciju će karakterisati smotra savremene padobranske opreme, tehnika i metoda za izvođenje skokova, kao i vazdušan prikaz letelica i pilotskih umeća posada aviona AN-2 koji će takmičarima obezbeđivati „vazdušni taksi“ do visina od 1000 do 2200m. Takođe, ovo će biti prilika da se šira javnost bolje upozna sa dražima vazduhoplovstva i zainteresuje mlađe generacije za ovu vrstu sporta.

 

Ako se uzme u obzir da je državno prvenstvo vrhunac sportske sezone pred ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Dubaiju, moglo bi se očekivati od dobro utreniranih takmičara obaranje nekog od aktuelnih državnih rekorda. 

                                                                                               

 

Dosadašnji rezultati

 

Ø  SKOK NA CILJ (pojedinačno – muškarci)

Ukupno 10 cm udaljenja od strogog centra iz 10 skokova (Radoslav Korać, Kikinda, 2011. godine)

 

Ø  SKOK NA CILJ (pojedinačno – žene)

Ukupno 25cm udaljenja od strogog centra iz 10 skokova (Ramila Đurić, Kikinda, 2011. godine)

 

Ø  SKOK NA CILJ (ekipno)

Ukupno 74cm udaljenja od strogog centra iz 8 skokova (Aleksandar Cvetković, Miroljub Janićijević, Siniša Mićić, Ljubiša Naumović, Aleksandar Milošević-Lučenec, Slovačka – 2008.godine)

 

Ø  FIGURE (pojedinačno – muškarci)

6.5 sekundi (Ljubiša Naumović – Pitešti, Rumunija, 1979. godine)