O NAMA

Udruženje vazduhoplovne industrije Srbije - UVIS (u daljem tekstu Udruženje) je dobrovoljna i nevladina institucija, osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja i unapređenja vazduhoplovne industrije, vazdušnog saobraćaja i vazduhoplovstva u celini.

 

U cilju što efikasnijeg poslovanja i realizacije svojih ideja, Udruženje je od svog osnivanja (2010.) do danas ostvarilo značajne rezultate u organizaciji stručnih skupova i seminara koji su doprineli razvoju i širenju svesti o potrebi za osnivanjem specijalizovane nacionalne institucije za sertifikaciju vazduhoplovnih proizvoda.

 

Takođe, napravljen je sinopsis, a u toku je i studija izvodljivosti za osnivanje Vazduhoplovnog univerziteta koji će školovati saobraćajne pilote, menadžment aerodroma i aviokompanija, kao i inženjere za zemaljske operacije na aerodromima i linijsko održavanje vazduhoplova.

 

U toku je i završna faza projekta za koršćenje svih raspoloživih aerodroma u Republici Srbiji za potrebe prevoza roba i poštanskih pošiljki ka jedinstvenom Cargo Hub-u za avioprevoz ka evropskim i svetskim destinacijama.

 

Udruženje priprema i projekat izgradnje letilišta i marina na obalama Save i Dunava i pritočnih reka uz izgradnju etno-eko turizma, sa namerom da podstakne razvoj i proizvodnju hidroaviona i pontonskih elemenata za njihovo pristajanje.

 

Udruženje razvija koncept razvoja vazduhoplovnog proizvoda počev od projektovanja, proizvodnje prototipskih elemenata, finalizacije prototipova i završnih ispitivanja vazduhoplova do ulaska u serijsku proizvodnju i marketinški nastup na domaćem i strarnom tržištu. Poseban program predstavljaju remontni kapacitet i konverzija srednjih i velikih aviona iz putničkih u kargo verzije. Jedan od prioriteta Udruženja je intenzivna podrška već postojećim proizvođačim aviona pozicioniranim u Srbiji, kao podsticanje rada na novim prototipovima vazduhoplova u nekoliko većih industrijskih centara, takođe, u Srbiji.

 

Potencijal Udruženja čine njegovi članovi: univerziteti, škole, stručna udruženja, aeroklubovi, muzeji, projektantske organizacije i mnoga mala i srednja preduzeća. Među članovima se nalaze i strane kompanije sa kojima je uspostavljena izvanredna saradanja oko realizacije budućih projekata Udruženja u cilju probijanja srpske vazduhoplovne industrije na svetsko tržište.