Avione će pokretati novo biogorivo
2014-06-09
     Američka kompanija "Solena Fuels" i njen partner "British Airways" uskoro će početi izgradnju fabrike za proizvodnju nove vrste ekološkog goriva. Prema pisanju zapadnih medija, projekat predstavlja šansu za pomeranje granica u razvoju svetske vazduhoplovne industrije i očuvanje životne sredine.
 
 
Revolucija u vazduhoplovstvu: Fabrika za proizvodnju biogoriva

 
      Budući industrijski gigant će prerađivati 575 000 tona recikliranog otpada u 120 000 tona tečnog biogoriva, a tehnologija koja će se koristiti za dobijanje novog mlaznog pogona je IBGTL. Kompanija “British Airways” je već potpisala Sporazum o otkupu 50 000 tona ovog goriva, što je dovoljna količina za broj letova koji se na godišnjem nivou obavi sa londonskog City Airport-a.
 
      Fabrika, koja će biti realizovana u okviru projekta “GreenSky”, biće izgrađena u Taroku, u Velikoj Britaniji - na mestu nekadašnje rafinerije. Inače, prednost ovog lokaliteta ogleda se u odličnim saobraćajnim vezama i postojanju objekata za skladištenje goriva.
 
      Stručnjaci veruju da će inovativna integrisana tehnologija kompanije “Solena Fuels” uneti revoluciju u svet vazduhoplovstva. Između ostalog, novo otkriće podrazumeva napredak kako za aero-nautiku tako i sistem zaštite od emisije ugljenika.
 

       Početak rada fabrike očekuje se 2017. godine.