"Brzo spajanje" Soyuz-a sa MSS-om
2013-03-30
     Ruski kosmički brod “Soyuz TMA-08” je uspešno spojen sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS) 29. marta 2013. godine, u 06:28 časova po moskovskom vremenu. Ovo je bio rekordni let, budući da je sonda za nešto manje od šest časova dospela na MSS-u.
 
 
Posada Soyuz-a
 
 
  Poletanje Soyuz-a obavljeno je sa kosmodroma "Bajkonur" pomoću raketnog nosača "Soyuz-FG". Komandant kosmičkog broda je Pavel Vinogradov (Roskosmos) koji sa dvojicom kolega astronauta, Aleksandrom Misurkinom (Roskosmos) i Kristoferom Kasidom (NASA), čini tročlanu posadu.
 
 
Lansiranje Soyuz-a
 
 
      Spajanje je obavljeno nakon 5 časova i 45 minuta kada je Soyuz pristao uz mali istraživački modul - MIM2 "Poisk". Pored posade Kosmičkog Broda i stručnjaka iz Centra upravljanja letom (CUP), završnu fazu operacije nadgledao je i ruski kosmonaut Roman Romanjenko. Nakon ulaska u Kosmičku stanicu, posadu su, pored Romanjenka, dočekali i astronauti Kristofer Hadfild (CSA, Kanada), koji rukovodi Stanicom, i Tomas Masborn (NASA).
 
 
Rekordni let od 5 časova i 45 minuta
 
 
     Zahvaljujući usavršenom načinu rada pojedinih parametara kapsule, "ekspresno spajanje" je bilo više nego uspesno. Tako je Soyuz orbitrirao samo cetiri puta oko Zemlje za par casova, što niji bio slučaj u ranijim misijama kada je Soyuz morao da sprovodi 34 krugova oko Zemlje u periodu od dva dana.
 
   Prva "brza spajanja" kosmičkih brodova serije "Soyuz obavljena su 1967. i 1968., a prvi koji su primenili ovu tehniku bili su astronauti programa "Džemini".
 

    Ekspedicija će provesti šest meseci u Kosmičkoj stanici, nakon čega je planiran povratak na Zemlju.