III Balkanska konferencija DANI KLASTERA
2012-11-08
Udruženje vazduholovne industrije Srbije – UVIS učestvovalo je na “III Balkanskoj konferenciji  DANI KLASTERA” u Nišu održanoj 25. i 26. oktobra 2012. godine. Organizatori Konferencije su bili Kuća klastera i Savet za klastere Privredne komore Srbije, a pokrovitelj Danski program za lokalno ekonomski razvoj – LEDIB.
 
Ovogodišnja konferencija je bila namenjena razvoju klastera u balkanskim zemljama u cilju njihovog jačanja i organizovanog umrežavanja. Postignuti su značajni rezultati po pitanju sistemskog strateškog planiranja klastera i neophodnosti aktivnog učešća javnog sektora u vidu stručne i finansijske podrške klasterima, kao nosiocima održivog ekonomskog razvoja.
 
Učesnici Konferencije su bili klasteri, naučno-istraživačke organizacije, institucije za podršku, predstavnici EU programa i stručne javnosti iz Srbije i inostranstva. 
 
 
 
                             
 
 
 
UVIS je drugog dana Konferencije imao svoju prezentaciju na temu “Širenje klastreske infrastrukture na jugoistoku Evrope u oblasti vazduhoplovstva i kosmonautike”, koju je izložio predsednik Velibor Vukašinović. 
 
Prezentacije svih učesnika dostupne su na sajtu www.daniklastera.clusterhouse/prezentacije/ .
 
 
             
                 
 
 
 
Udruženje je ostavrilo značajne kontakte sa Automobilskim klasterom Srbije, Klasterom transporta i logistike Vojvodine, Građevinskim klasterom DUNĐER, Klasterom napredne tehnologije iz Niša, Dunavskim turistčkim klasterom ISTAR 21, Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Beograda. Takođe, postigniti su dogovori o prvim koracima saradnje sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, Ministarstvom ekonomije Makedonije kao i sa mađarskom kompanijom RIGLERSYSTEM EUROPE iz oblasti upravljanja intelektualnim kapitalom.
                                                                  
Među klasterima koji su učestvovali na Konferencijii Zahvalnicu za doprinos razvoju klastera na Balkanu uručene su Udruženju vazduhoplovne industrije Srbije – UVIS i Građevinskom klasteru DUNĐER iz Niša.