KVANTAS: Uvedena najduža avio-linija na svetu
2014-10-07
     Australijska avio-kompanija KVANTAS je uspostavila najdužu liniju na svetu na relaciji Sidnej-Dalas 29. septembra. Super mlaznjak “Airbus A380” je prešao razdaljinu od 13,800 kilometara nakon 15 sati neprestanog leta.
 
 
Uspostavljen najduži let na svetu u trajanju od 15 sati
 
 
     Naime, Airbus A380 je sleteo na Međunarodni aerodrom “Dalas-Fort Vort” uz pomoć samo jednog napunjenog rezervoara, što je dobar pokazatelj veće efikasnosti u potrošnji goriva. Ranije je bilo potrebno presedanje u Brizbejnu (Australija), kada je Kompanija koristila Boeing 747. Međutim, četvorogodišnje pripreme obavljene na osnovu adekvatnog znanja o tehničkom funkcionisanju aviona doprinele su uspešnosti projekta.
 
     Kako bi događaj bio još spektakularniji, ovaj let je obavljen najvećim putničkim avionom na svetu - već pomenutim Airbus-om A380, koji je tokom svog istorijskog leta prevezao 484 putnika.
 
     Putnici će moći da lete ovom rutom šest puta nedeljno, a cene karata za ekonomsku klasu iznose od 1,900 dolara a duplo više za veća i udobnija sedišta u “prvoj ekonomskoj klasi”, 7,000 dolara za poslovnu klasu i od 12.000 do 13.000 dolara će se plaćati za prvu klasu (gde se, uz sastavni luksuz, dobija pižama i dušek od jagnjeće kože).