NASA lansirala najbolji satelit u svemir
2013-02-15
     Američka svemirska agencija NASA lansirala je novi posmatrački satelit LANDSAT 8 u ponedeljak, 11. februara, u cilju nadziranja Zemlje i praćenja promena na njoj. Stručnjaci smatraju da je to najsavršeniji satelit koji je ikada poslat u svemir i da je već zabeležio prve zapanjujuće rezultate.
 
 
 
LANDSAT 8 u Zemljinoj orbiti
 
 
     Satelit je projektovan da se okreće oko Zemlje 14 puta dnevno, a svakih 16 dana će napraviti kompletnu kartografiju Zemlje. Usnimljeni podaci će se odnositi na vodene tokove, šume i poljoprivrednu zemlju i besplatno će ih koristiti vlade svih zemalja, nevladine organizacije i naučne institucije.
 
     Pre 40 godna, od samog početka projekta, usnimljeno je preko milion fotografija koje su doprinele proučavanju klimatskih promena, geologije, poljoprivrede i korišćenju zemljista. Naime, misija LANDSAT započeta je 1972. godine kada je NASA poslala u orbitu prvi satelit ove vrste radi procene obima žitnih prinosa u SSSR-u i SAD-u.
 
    Jedne od najradikalnijih promena na Zemlji koje su zabeležile kamere LANDSAT-a su sužavanje Grenlanda, najvećeg glečera na svetu koji se od 1850. godine smanjio za 40km u dužini, i sužavanje Kaspijskog jezera.
 
    Satelit LANDAST 8 je lansiran iz jedne vojne baze u Kaliforniji u saradnji sa Američkim geofizičkim centrom.
 
 
 
Lansiranje LANDSAT-a