Njihovih 25 godina pilotske profesije
2015-12-08
      Krajem septembra okupili su se u vazduhoplovnom centru u Vršcu pripadnici 14. Klase pilotske akademije JAT-a.
 
 
 
 
     Došli su sa svih strana sveta da uz svoje profesore i instruktore proslave 25 godina od završetka školovanja u ovoj eminentnoj instituciji.
 
 
 
 
      Pozdravni govor održao je prvi u rangu kapetan Cathay Pacific-a Milan Petković, koji je uz prestižna dostignuća na profesioalnom planu, ostao vrhunski vazduhoplovni sportista, koji i danas obara državne rekorde u vazduhooplovnom. Njegove medalje i priznanja krase vitrine Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije - UVIS, čiji je on član, koje sa ponosom ističemo.
 
    U nastavku objavljujemo pozdravni govor kapetana Petkovića, napisanog na letu CX 289 Hong Kong–Frankfurt 20. septembra 2015. godine.
 
 
 
 
      Dobro veče i dobro došli -  dobro došli ponovo u Vršac na vašu i našu proslavu 25 godina od kako smo diplomirali kao 14. klasa JAT-ove pilotske akademije u Vršcu.

     25 Godina je tačno četvrtina veka a to uopšte nije malo i to je više nego polovina radnog staža jednog profesionalnog pilota. Dakle, više smo potrošili nego što nam je preostalo!!!

     Kada sam juče leteo iz dalekog Hong Konga preko Frnakfurta i Beograda i dolazio za Vršac, imao sam priliku da se osvrnem unazad i prisetim mnogih lepih trenutaka koje smo svi mi proveli zajedno u našoj pilotskoj školi kao i ovih proteklih 25 godina. Pre svega, moram da kažem da mislim da su dve godine koje smo zajedno proveli u Vršcu dve najlepše godine naše mladosti i našeg školovanja i da naš uspeh nije samo naš uspeh nego je to uspeh i zasluga svih naših instruktora i profesora koji su nas školovali kao i svih onih koji su tada radili u pilotskom centru.

     Jednom prilikom direktor pilotske akademije Aleksandar Sića Hadžijević mi je rekao sledeće: "Znas, iza linijskih pilota ostaju velike piste, hoteli i gradovi, a iza nas nas instruktora ostaju ljudi!" Dragi instruktori, u ime svih nas HVALA VAM na svom vašem uloženom trudu i naporu, na svom znanju i iskustvu koje ste nesebično preneli na nas. Da nije bilo vas, danas ne bi bilo ni nas, 30 profesionalnih pilota, kapetana, instruktora, ispitivača i uspešnih i zrelih ljudi! Ova današnja proslava i jubilej je jednako vaša koliko i naša! Mislim da imate puno razloga da budete ponosni na vaš protekli rad!

     Kada smo pre 25 godina diplomirali i krenuli put Beograda i velikog JAT-a niko od nas nije mogao da zamisli a ni da sanja koliko će taj nas dalji profesionalni put biti neizvestan, uzbuduljiv i težak!

    Ja sam među prvima krenuo put inostranstva i leteo i radio za nekoliko velikih svetskih avio kompanija. Moram vam reći da sam upoznao veliki broj dobrih i iskusnih pilota u tim kompanijama ali nisam upoznao nijednog pilota koji je imao tako dobro školovanje i potekao iz jedne vrhunske pilotske škole za buduće saobraćajne pilote kao što je to naša.

     Pre 25 godina prilikom našeg diplomiranja dodeljena mi je jedna knjiga i u posveti je, pored ostalog, pisalo sledeće: "Nikada ne zabori da je saobraćajni pilot na bilo kom kontinentu sveta uvek ambasador svoje zemlje!"

     Verujte mi da ni jednog trenutka to nisam zaboravio i da mi je izuzetno drago što vas ponovo vidim i u to ime želim da svi mi zajedno nazdravimo: "Živeli i nazdravlje!"

     Uživajte u ovoj našoj proslavi i večeri!!!

     U Vršcu, 20. septembra 2015. godine.
 

     Pitomac 14. klase JAT-ove Pilotske klase kapetan Milan Petković