Putovanje na Mars?
2013-02-27
    Osnivač fondacije “Inspirisani Marsom”, Denis Tito, organizuje svoj drugi ambiciozni poduhvat u svemir - putovanje do Marsa, koji će biti realizovan 2018. godine. Ova američka neprofitna organizacija uskoro će objaviti planove za slanje ljudske posade do Marsa, a cilj misije je sticanje novih saznanja iz oblasti svemirskih istraživanja. Do sada se Denis Tito proslavio kao prvi turista u svemiru boraveći nedelju dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici 2001. godine.
 
 
Svemirski putnik Denis Tito
  
                                                                               
     Predviđa se da će u januaru 2018. godine biti lansirana letelica "Space X Dragon" uz pomoć rakete "Falcon Heavy" a misija bi trebalo da traje 501 dan - navodi se u saopštenju Fondacije. Takođe, ističe se i da bi ljudska posada otišla do Marsa, ali ne bi ušla u njegovu orbitu.
 
 
   
Planeta Mars                                                                           Letelica “Space X Heavy”

 
    Godina 2018. godina biće period Marsovog ulaska u opoziciju prema Zemlji, kada je njegovo rastojanje od naše planete najmanje (31-og jula 2018. godine iznosiće 57,595 miliona kilometara). Inače, najveće rastojanje između Zemlje i Marsa iznosi oko 400 miliona kilometara.
 
      Na konferenciji za štampu, koja je zakazana za danas, u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu, biće objavljeni detalji o ovoj misiji. Pored Tita, novinarima će se obratiti direktor i predsednica kompanije "Paragon Space Development" Tejber Mekalum i Džejn Pojtner, kao i Džonatan Klark, profesor neurologije i svemirske medicine.