Srpski padobranci oborili rekord
2014-10-31
    Grupa od 25 padobranaca je postavila novi državni rekord u disciplini formacijski likovi 27. oktobra iznad Vojnog aerodroma “Batajnica”.
 
 
Skok iz helikoptera sa 4000 metara visine
 
 
    Padobranci su nakon završnih priprema i prijavljene formacije uspešno izveli zvezdastu figuru skokom iz helikoptera sa 4000 metara visine. Obaranje rekorda je i zvanično verifikovala specijalna komisija, koja je događaj snimala iz vazduha i sa zemlje.
 
 
Izvođenje discipline formacijski likovi
 
 
     U izvršenju skoka učestvovali su članovi padobranske ekipe Vojske Srbije, padobranskih klubova “Grafon”, “Feniks”, “Srebrni zmaj”, “Subotica” i “Jagodina”, kao i tri članice Udruzenja žena-letača Srbije” (Ana Vujcić, Milena Mirković i Radmila Đurić). Kuriozitet u izvršenju ovog rekorda predstavlja i učešće u skoku legende našeg padobranstva Ljubiše Naumovića, višestrukog državnog prvaka nekadšnje SFRJ.
 
 
Grupa od 25 padobranaca oborila rekord star 22 godine

 
     Inicijator poduhvata je bilo “Udruženje žena-letača Srbije” koje je u saradnjii sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije omogućilo da Srbija dobije nove rekordere u ovoj padobranskoj disciplini. Uporedo sa tim, obeleženo je i 15. godine postojanja Udruženja kao i 65 godina od formiranja 204. Lovačkog avijacijskog puka, čiju tradiciju danas nastvalja 204. Vazduhoplovna brigada.
 

       Prethodni rekord je postavila grupa od 24 padobranaca 1992. godine, kada je napravila formaciju u slobodnom padu na aerodromu “Bikovo” u Subotici.