Testiranje superbrzog aviona LYNX
2012-11-01
Svemirski brod LYNX predstavlja najnoviju generaciju superbrzih aviona koji će put od Njujorka do Dalekog Istoka preći za 90 minuta. Ova letelica će se kretati brzinom od oko 4000km/h na visini od nekoliko desetina kilometara iznad Zemlje.
 
                Kompanija XCOR sa sedištem u Kaliforniji privodi kraju rad na proptotipu ovog aviona, koji će biti najbrži mlazni avion. I pored završnih testiranja, Kompanija je prezentovala pojedine elemente LYNX-a. Tako je sredinom oktobra javnost mogla da se upozna sa LYNX-ovim supersoničnim motorom koji je brži od zvuka i radi  pomoću raketne pumpe sa ventilima i tečnog kiseonika.
 
 
 
 
Najbrži mlazni avion LYNX
 
 
 
                Lynx je konstruisan kao dvosed koji će sletati i uzletati sa standardnih aerodroma i obavljaće do četiri leta dnevno. Avion će prevoziti pilote i putnike do ivice svemira, gde će doživeti bestežinsko stanje. Posada će sedeti na desnoj strani aviona i nosiće specijalna odela koja regulišu pritisak.
 
Poćetak turističkih svemirskih letova planiran je za 2013. godinu, a cena karte za jednog putnika iznosiće 95.000 dolara. 
 
Komercijalni letovi ovim avionom postaće stvarnost tek za dvadesetak godina.
 
 
 
                                 Supersonični avion LYNX koji će imati
                                                  brzinu 4000km/h