EDUKICIJA I RAZVOJ

 


 

INSTITUT "GOŠA"

 

  Institut "Goša" je registrovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću za obavljanje naučno-istraživačkih i razvojnih poslova. Osnovna delatnost Instituta je istraživanje i razvoj u oblasti tehničko-tehnoloških nauka.

 
  Od 2003. godine Institut "Goša" postaje značajna naučno-istraživačka ustanova. Zahvaljujući sertifikovanom sistemu menadžmenta, kvalitetom prema standardu ISO 9001:2000 i akreditovanim laboratorijama za ispitivanje i etaloniranje prema standardu SRPS ISO/IEC 17025:2006 Institut "Goša" veoma uspešno posluje kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Od 2006. godine Institut poseduje status ATB (ovlašćena institucija za obrazovanje kadrova u zavarivanju).
 
  Institut "Goša" posebnu pažnju poklanja obrazovanju i sertifikovanju mladih kadrova, a izdvajaju se značajna sredstva za bolju tehnološku opremljenost laboratorija i razvoj novih tehnologija, kao i za osposobljavanje za primenu EN normi, standarda i propisa.
 
  U naučno-istraživačkoj oblasti, istraživači Instituta "Goša" učestvuju sa više projekata kod Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine. Kadrovski opremljen da 100% samostalno realizuju usluge iz svoje delatnosti, istraživači istovremeno ostvaruju saradnju sa kompetentnim naučno-istraživačkim ustanovama, a u poslednje vreme direktno sarađuju i sa pojedincima - ekspertima koji slobodno deluju na tržištu, ne samo u zemlji već i u inostranstvu.
 
 

  Istovremeno Institut "Goša" prati razvojne planove države, aktivno učestvuje u kreiranju standarda, dostavlja mišljenja i sugestije na predloge Zakona iz relevantnih oblasti.

 

adresa:
Mihaila Rakića 35
11000 Beograd
Srbija
 
tel.:
+381 11 24 13 332
faks:
+381 11 24 10 977
mail:
filipovicz@open.telekom.rs
web:

 

 


 

MAŠINSKA ŠKOLA "PANCEVO"

  Mašinska Škola "Pančevo" je najveća srednja škola u Pančevu u kojoj se od četvorogodišnjih zanimanja obrazuju tehničari za kompjutersko konstruisanje, tehničari za kompjutersko upravljanje, tehničari motornih vozila, tehničari mehatronike i tehničari drumskog saobraćaja. U trogodišnjem obrazovanju školuju se automehaničari, operateri mašinske obrade i vozači motornih vozila.
 

  Pored toga, u ovoj školi se organizuje doškolovavanje za mnoga specijalistička zanimanja, odnosno raniji peti stepen. To su mašinbravari, bravari, metalostrugari, metaloglodači, automehaničari i druga metalska zanimanja, kao i zanimanja saobraćajne struke.

 

adresa:
Braće Jovanovića 103
13000 Pančevo
Srbija
 
tel.:
+381 13 316 396
faks:
+381 13 314 024
mail:
office@masinska.edu.rs
web:


nazad na vrh strane


 

MUZEJ VAZDUHOPLOVSTVA - BEOGRAD

  Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva (sada: Muzej vazduhoplovstva - Beograd) je osnovan 1957. godine, pri Komandi Ratnog vazduhoplovstva (RV i PVO). Od 1989. godine smešten je u modernoj zgradi od stakla i betona na beogradskom aerodromu. U zbirkama muzeja ima preko 200 letelica, od kojih posetioci mogu da vide 50 letelica u zgradi i desetak na platou oko zgrade. Neki od eksponata nalaze se u depou muzeja i čekaju na restauraciju. Među njima svakako najznačajnije mesto zauzima lovac italijanske proizvodnje FIAT G-50 koji predstavlja jedini sačuvani primerak na svetu.
 
 U muzeju se nalazi i replika letelice "Sarić 1", Ivana Sarića, pionira vazduhoplovstva iz Subotice. On je ostvario prvi let na toj letelici, sopstvene proizvodnje, 1910. godine.
Od istorijskog značaja je Oluj 11, to je prvi naoružani avion, korišćen u srpskoj vojsci. Izložen je i prvi avion proizveden u Srbiji, Fizir FN, u prvoj fabrici aviona u Srbiji, Ikarus.
 
  Među avionima vlastitog razvoja i proizvodnje, počasno mesto zauzima G-2 Galeb, prvi domaći avion s mlaznim motorom koji je serijski proizvoden i korišćen, pored našeg vazduhoplovstva, i u više vazduhoplovstava prijateljskih zemalja. U vreme svoga uvođenja u operativnu upotrebu je dobio nagradu na salonu Le Bourget u Parizu, kao najbolji avion u svojoj klasi.
 
  Pored aviona vlastitog razvoja i proizvodnje, zbirka sadrži i veliki broj aviona iz Drugog svetskog rata, različitog porekla, iz više zemalja ucesnica. Među njima se nalaze Hoker hariken, Spitfajer, Tanderbolt, Jak-3, Il-2 Šturmovik, Meseršmit Me 109 G-2 i drugi. Nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine Muzej vazduhoplovstva je sakupio značajan broj eksponata vezanih za ovaj događaj. Najznačajniji među ovim eksponatima, su delovi američkog tzv. nevidljivog bombardera F-117 Noćni soko i američkog lovca bombardera F-16 fajting falkon koji su oboreni sa dejstvom PVO VJ.
 
  U Muzeju je dostupan veliki broj dokumenata i tekstova o vazduhoplovnim jedinicama i ustanovama.
adresa:
Aerodrom "Nikola Tesla", poštanski fax 35
11271 Beograd
Srbija
 
tel.:
+381 11 26 70 922
+381 11 31 04 749
faks:
+381 11 26 98 209
mail:
kontakt@muzejvazduhoplovstva.org.rs
contact@aeronauticalmuseum.com
web:

 

nazad na vrh strane


 

VAZDUHOPLOVNA AKADEMIJA - BEOGRAD

   
  Vazduhoplovna akademija je jedinstvena škola u regionu sa tradicijom dugom 86 godina u školovanju vazduhoplovnih kadrova kako u oblasti civilnog tako i vojnog vazduhoplovstva. Sertifikovana je od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i u postupku je sertifikacije od strane EASA-e.
 
  U okviru civilnih programa školuju se zanimanja koja rade u civilnom avio saobraćaju, počev od osoblja za remont i održavanje vazduhoplova, zemaljskog osoblja aerodroma i kabinskog osoblja do pojedinih specijalizovnih službi kao što su službe traganja i spasavanja i službe bezbednosti na aerodromu.
 
  Na vojnim programima učenici se pripremaju za profesionalnu vojnu službu podoficira u jedinicama vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

  Trenutno uz učenike iz Srbije školujemo učenike iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

 Godinama postoji uspešna saradnja sa aerodromima u Beogradu, Nišu, Podgorici i Tivtu, JAT AIRWAYS-om, MONTENEGRO AIRLINES-om, Ministarstvom odbrane Republike Srbije, Vojskom Srbije, Mašinskim i Saobraćajnim fakultetom i drugim institucijama u oblasti vazduhoplovstva.

 

adresa:
Bulevar Vojvode Bojovića 2
11000 Beograd
Srbija
 
tel.:
+381 11 21 82 948
+381 63 83 20 280
faks:
+381 11 21 82 948
mail:
direktor@vakademija.edu.rs
web:

 

 

nazad na vrh strane


 

IRITEL - BEOGRAD

 
 IRITEL A.D više od 40 godina predstavlja vodeću kuću u zemlji u oblasti istraživanja, razvoja, projektovanja, inženjeringa i proizvodnje u oblasti telekomunikacija.
 
  IRITEL je akreditovan kao Istraživačko razvojni institut i ima Naučno veće.
 
  IRITEL poseduje računarsku, merno-ispitnu opremu i softvere za projektovanje, merenje i ispitivanje u oblasti telekomunikacija.
 
  IRITEL poseduje licence za projektovanje i izgradnju telekomunikacionih objekata za objekte od međunarodnog, i magistralnog značaja.
 
  IRITEL poseduje i licencu za vršenje tehničkog pregleda i atestiranja radio-uredaja.

   IRITEL ima sistem menadžmenta kvaliteta prema SRPS ISO 9001:2008.

 

adresa:
Batajnički Put 23
11080 Zemun
Srbija
 
tel.:
+381 11 30 73 555
faks:
+381 11 30 73 434
mail:
milos@iritel.com
web:

 

nazad na vrh strane


 

MAŠINSKI FAKULTET - BEOGRAD

  Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu je najstarija i najveća visokoškolska i naučna ustanova u oblasti mašinstva u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Mašinski fakultet obavlja osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske studije, kao i posebne oblike studija - kurseve za inovaciju znanja, stalno (kontinualno) stručno obrazovanje i usavršavanje, obrazovanje na daljinu, seminare i slično iz oblasti mašinskog inženjerstva.
 
  Po postojećem nastavnom programu osnovne studije na Mašinskom fakultetu traju 5 školskih godina (deset semestara) i na osnovu njih se dobija Diploma o stečenom visokom obrazovanju Mašinskog inženjera.
 
  Na petogodišnjim osnovnim studijama, prve dve godine (četiri semestra) su zajedničke studije. U toku treće, četvrte i pete godine studija (šest semestara) nastava se izvodi u okviru 15 odseka - usmerenja.

  Školska godina počinje 1. oktobra, a završava se 30. septembra naredne godine.   U školskoj godini nastava se odvija u toku dva semestra (zimskog i letnjeg) koji imaju po 14 radnih nedelja.

  U zavisnosti od godine studija i usmerenja, student nedeljno ima najmanje 24, a najviše 30 časova predavanja i vežbi iz predmeta utvrđenih nastavnim planovima.
 
  Školske 2005/2006 na Mašiskom fakultetu započinje studiranje po novim studijskim programima, na kojima osnovne studije traju 3 godine, a magistarske studije 2 godine. Ovi studijski programi su usklađeni sa Bolonjskom deklaracijom.

 

adresa:
Kraljice Marije 16
11000 Beograd
Srbija

tel.:
+381 11 33 02 242
+381 11 33 02 465
faks:
+381 11 33 70 364
mail:
sstupar@mas.bg.ac.rs
web:

 

 

 

nazad na vrh strane


 

SREDNJA TEHNIČKA ŠKOLA - SOMBOR

adresa:
Trg Cara Lazara 4
25000 Sombor
Srbija
 
tel.:
+381 25 421 067
mail:
tehnicka@neobee.net
web:

 

 

nazad na vrh strane


 

VAZDUHOPLOVNA ŠKOLA AERO, NIŠ

  Vazduhoplovna škola "Aero" postoji u Nišu od 2004. godine. Nastavlja tradicije srpskog vazduhoplovstva. U vrlo kratkom periodu uspela je da odškoluje preko 50 mladih pilota. Svi naši programi obuke su tako koncipirani da naši đaci dobiju najnovija znanja i takvu obuku koja će im omogućiti najlakši prelaz na nove tipove vazduhoplova. Vazduhoplovna škola "Aero" je jedna od 4 najveća centra za obuku pilota te vrste u Srbiji.
 

  Obuka se obavlja u Nišu i Beogradu.

 

adresa:
Vazduhoplovaca 24
18000 Niš
Srbija
 
tel.:
+381 18 510 721
+381 64 29 25 075
mail:
aeronautical@sezampro.rs
web:

 

nazad na vrh strane