ISTORIJA
Počeci padobranstva
 
 
 
     Francuz Andre Žak Garnerin (1769-1823) je bio pronalazač padobrana i prvi na svetu koji je izveo let padobranom. Svoju egzibiciju je započeo skokom iz balona sa 680 metara visine nad rodnim Parizom davnog 22. oktobra 1797. godine.
 
 
Andre Žak Garnerin
 
 
     Prema podacima francuske istoriografije, Garnerinov izum je bio zasnovan na proučavanju nekrutih materijala, koji su mu poslužili za konstruisanje padobrana. Tako je, u ovom slučaju, napravio prvi padobran od svile kojim je upravljao na bazi toplog vazduha. A postupak izvođenja leta je podrazumevao uzdizanje balonom do predviđene visine, na kojoj je Garnerin vešto odvojio padobran od balona i sa koje se bezbedno spustio na zemlju.
 
 
Nacrt padobrana
 
 
     Ceo događaj je propratila mnogobrojna publika, koja je bila odusevljena Garnerinovim poduhvatom.
 
    Međutim, prema tvrdnjama renesansnih istoricara, prvi skok padobranom je izveo Fausto Vrančić (1551., Šibenik – 1617., Venecija) 1595. godine. On je bio svestrana ličnost koja se, pored brojnih nauka, bavila i konstrukcijom letećih objekata.
 
 
Fausto Vrančić
 
 

    Vrančić je svoj izum bazirao na sopstvenom delu "Nove sprave" (Machinae novae) iz 1595. godine u kome je opisao niz tehničkih pronalazaka uz prateće nacrte. Najznačajniji opis ovog dela je "Leteći čovek" (Homo volans), koji prikazuje padobranca. Pojedini pisani izvori govore o tome da je Vrančić na osnovu tog nacrta napravio padobran i izveo skok, što bi značilo početak istorije padobranstva.

 

 

Nacrt “Homo volans” – (Leteći čovek)