Tadija Sondemajer
Autor: Prof. Radmila Tonković
Izdavač: "Aeromagazin" d.o.o.
Jezik/pismo: Srpksi/ćirilica
Format: B4(17x24), tvrdi povez
Obim: 152 stranice, u boji

 

RECENZIJA

 

U ova vremena velikih pometnji, nacionalne i moralne posustalosti pojavljuje se ova knjiga kao melem na dušu, kao trag svetlosti, svetlosti koja obasjava zaboravljene gorostase naše istorije. Ona nas opominje da ih ne zaboravimo, da pravilno iskoristimo njihovu moralnu, kulturnu snagu... Na ovo nas upućuju i reči osnivača Srpskog kulturnog kluba Slobodana Jovanovića, da "u utakmici naroda srpski narod može da se održi samo kao kulturna snaga." Spasenje je u kulturi, koja je prva i poslednja odbrana, dok je zaborav varvarstvo i nekultura. "Počnimo sa pamćenjem", opominje Umberto Eko, jer bez pamćenja nema opstanka, nema nade, a štivo pred nama daje nam nadu da možemo ići napred. Autor nam briljantno osvetljava zaboravljenu "beogradsku stazu, koja nas vodi u prošlost, a neophodna je za dalji put u budućnost." Ovo delo se čita u jednom dahu i mnogo je više  od  istorijske monografije, jer svojim literarnim stilom zalazi u područje, može se slobodno reći, lepe književnosti. Čitalac ne može da ga napusti, delo mu drži pažnju i ne ostavlja ga ravnodušnim nijednog trenutka, obogaćuje nas mnogim  saznanjima  i  spoznajama  i predstavlja riznicu vešto stilizovanih  i plastično prezentovanih istorijskih podataka. Prateći kroz delo prof. Tonković životni put Tadije Sondermajera i njegove ogromne zasluge u vazduhoplovstvu kao sinonim razvoja i napretka civilizacije XX veka, gde smo zahvaljujući upravo njemu hvatali priključak i išli  ukorak sa  tadašnjim modernim svetom, mi stičemo neverovatno realnu sliku o događajima i vremenu XX veka, što je odlika jednog dobrog romana.

Sudbina Tadije Sondermajera je sudbina svih nas, sudbina Srbije. Knjiga odiše atmosferom Beograda sa starih požutelih fotografija i pred nama  oživljava autentične likove građanske Srbije. Imao sam sreću, da lično poznajem Tadiju i hvala gospođi Radmili Tonković što je kroz svoje delo vaskrsnula jedan kolosalan lik naše novije istorije i sačuvala ga od zaborava na dobrobit budućim pokoljenjima, a istraživačima pokazala pravi put izučavanja istorije i očuvanja nacionalne tradicije.

U Beogradu,
27. januara 2010. godine
Bratislav Petković,
reditelj i dramski pisac,
direktor Muzeja automobila
u Beogradu
  

O AUTORU

 

Autora knjige, profesora Radmilu Tonković možda i ne treba specijalno predstavljati zbog njene popularnosti, jer je u celokupnom našem vazduhoplovstvu svi poznaju kao svestrano obrazovanog intelektualca, stručnjaka i visokog profesionalca, profesora, filologa i filozofa, prevodioca, vazduhoplovnog urednika i novinara. Visok ugled i poštovanje je stekla kao počasni član mnogobrojnih domaćih i stranih udruženja, asocijacija i avio-klubova; prva je žena vazduhoplovni urednik i novinar na Balkanu i dobitnik ogromnog broja nagrada, priznanja, plaketa, diploma i sertifikata, među kojima kao jedina žena Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO i Počasnog vazduhoplovnog paradnog oficirskog bodeža. Njena prva knjiga „Život stvaran letenjem“ je nagrađena na međunarodnom nivou i prevedena na dva svetska jezika, a nedavna visoka priznanja u avijaciji Ruske Federacije, gde živi i radi već dve godine, zaista su vredna pomena – prof. Tonković je dobitnik Počasnog pilotskog znaka civilne avijacije Rusije, počasni je član Vojno-naučnog kulturnog centra Oružanih snaga Ruske Federacije i Kluba žena letnih specijalnosti Rusije "AVIATRISSA"; nagrađena je specijalnim priznanjem "POČASNOM GRAMOTOM" Predsedničkog Kremaljskog puka Rusije i Ordenom povodom 65-godina velike pobede i ove godine je imenovana za člana međunarodnog žirija Olimpijade iz istorije avijacije i vazduhoplovstva.

 

Gospođa Tonković se dugi niz godina bavi istorijskim i savremenim događajima u civilnom, sportskom, saobraćajnom i vojnom vazduhoplovstvu u našoj zemlji i svetu, o čemu je objavila preko 500 članaka i priloge u 12 knjiga, a u pripremi je njena nova knjiga o ženama-pilotima celog sveta, koja je već proglašena za jedinstvenu svetsku enciklopediju.