100 Godina srpskog vojnog vazduhoplovstva
2012-12-21
                                      
 
 
 
24. Decembra 2012. godine navršava se 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva. Tim povodom, 24. decembra održaće se Centralna proslava na aerodromu u Batajnici sa početkom u 11:00 časova, kao i Svečana akademija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa početkom u 20:00 časova.
 
Formiranjem prve Vazduhoplovne komande 1912. godine, Srbija se svrstala među petnaest država koje su imale vojno vazduhoplovstvo. Poleteli smo među prvima u svetu i među prvima protivavionskom artiljerijom oborili neprijateljski vazduhoplov. Na tim temeljima, evo, čitav jedan vek se razvija i živi vojno vazduhoplovstvo Srbije, kao prepoznatljiv i nezamenljiv deo njenog progresa, njene odbrambene snage, privrede i nauke.
 
Vekovni trud prethodnih generacija umnih i odvažnih pilota i protivavionaca gradio je ugled Srbije kao jedne od retkih država koja je sveobuhvatno razvijala vazduhoplostvo – kroz naučno-istraživački rad, projektovanje i proizvodnju vazduhoplova i školovanjem vazduhoplovnog kadra. Tradicija, bogata iskustva i slavne žrtve koje su naši ljudi ugradili u razvoj vazduhoplovstva ne smeju se nikada zaboraviti. Zbog njih i zbog generacija koje dolaze, ponosno i širom otvorenih očiju gledamo u budućnost.