Dani klastera 2013.
2013-11-22
   
 
 
     IV Balkansko-crnomorska konferencija "Dani klastera" je održana u Sofiji u periodu od 31. oktobra do 1. novembra 2013. godine, u partnerstvu Kuće klastera i bugarske Asocijacije biznis klastera. Konferenciji su prisustvovali učesnici iz 12 zemalja - Austrija, Belgija, Danska, Mađarska, Makedonija, Rumunija, Švajcarska, Španija, Turska i Hrvatska, među kojima je i brojna srpska delegacija.
 
   Dani klastera su organizovani pod pokroviteljstvom predsednika Bugarske g-dina Rossen-a Plevneliev-a. U ime Bugarske, zamenik ministra ekonomije i energetike g-din Krasim Dimitrov i predsednik Asocijacije biznis klastera g-din Peter Statev su imali čast da otvore Konferenciju, dok su sa srpske strane to učinili prvi savetnik Ambasade Republike Srbije u Sofiji g-din Aleksandar Milićević i predsednik Saveza LEDIB Kuće klastera iz Niša g-din Karsten Lund.
 
 
Učesnici Konferencije “Dani klastera”
 
 
     Glavni cilj Konferencije je bio da se ukaže na značaj javnog sektora u procesu jačanja klasterizacije u balkansko-crnomorskom regionu, kao i da se predstave klasteri i uspešni modeli njihovog razvoja. Ciklusom debata na ovu temu donet je zaključak o potrebi za efikasnijim merama razvoja malih i srednjih preduzeća budući da kreiraju klastere - stubove održivog ekonomskog razvoja.
 
     Nasuprot poslovnim očekivanjima, postoji velika neusklađenost oko načina vođenja politike klastera od strane države. Rešenje za sistemski pristup klasterima se ogleda u uspostavljanju bolje koordinacije između javnog, obrazovnog i privatnog sektora, uz neizostavnu podršku vladinih institucija.
 
    Praćenje postojećih svetskih trendova u vidu lakšeg pristupa finansijskim fondovima, smanjenja državne birokratije i efikasnijeg upravljanja ljudskim i tehnološkim resursima je ključ uspeha za razvoj klastera.  
 
   Vodeće organizacije značajne za globlani razvoj MSP-a i klastera su pružile veliku podršku Konferenciji. Među njima su TCI iz Barselone, TMG iz Austrije, Britansko-srpska komora, EEN mreža Bugarske, kao i veliki broj partnera iz regiona.
 
     Visoki predstavnik EC DG Entreprise-a g-din Jose Freitas je predstavio novine u pripremi politika, instrumenata i mera (The Smart Guide to Service Innovation) za period od 2014. do 2020. godine: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/regional-sme-policies, kao i primere dosadašnje prakse uspešnog vođenja klastera, koji su dostupni na sledećim linkovima: http://www.howtogrow.eu/ECIA/ i http://ec.europa.eu/enterprise/policies/innovation/policy/clusters.
 
    Predsednica Kuće klastera g-đa Danka Milojković je najavila da će naredna konferencija biti održana 2014. godine u Turskoj, koja je pokazala veliko interesovanje za bolje pozicioniranje klastera u regionu.