Indonezija potpisala rekordni ugovor sa Erbasom
2013-03-21
    Indonežanska niskobudžetna avio-kompanija "Lajon er" (Lion Air) potpisala je 18. marta rekordni ugovor sa Erbasom (Airbus) o isporuci 234 aviona tipa A320 i A231. Ukupna vrednost ugovora uznosi 18,4 milijarde evra.
 
   Ovim činom Erbas je obezbedio pet hiljada radnih mesta u sledećih deset godina, a u Indoneziji bi, za potrebe sklapanja evropskih aviona, trebalo da bude izgrađen hangar.
 
 
 
 
     Generalni direktori kompanija potpisali su ugovor u Jelisejskoj palati u Parizu, u prisustvu francuskog predsednika Fransoa Olanda. U izjavi za medije Oland je poručio da se radi o "istorijskom ugovoru", budući da je Erbas jedan od lidera u jačanju ekonomije Evrope.
 
   Prvi avioni, u koje spadaju klasčini tipovi, biće isporučeni 2014. godine, a ekološke verzije, opremljene motorima sa efikasnijom potrošnjom goriva, od 2016. godine.
 
 
 
 
    Ovo je drugi ugovor po redu koji je "Lajon er" potpisao u poslednje dve godine, nakon narudžbine 230 aviona B-737 od konkurentske američke kompanije "Boeing". Radi poređenja, kompanija je, pre samo 13 godina, u svojoj floti imala jednu letelicu.
 
    Najveći evropski konstruktor aviona Erbas imao je izuzetnu poslovnu nedelju u kojoj je, osim sa Lajon erom, sklopio ugovore o prodaji svojih aviona sa još dve kompanije. To su Turkiš Erlajn (Turkish Airline), koji je naručio 82 aviona tipa A230 i A231, uz dadatnu mogućnost kupovine još 35 letelica, i nemačka Lufthanza (Lufhansa), sa narudžbinom od 102 aviona - 100 tipa A230 i A231 i dva najveća serije A380.