Rekord: Srpski padobranac sa 5000 skokova
2013-07-11
     Zastavnik Miroljub Janićijević (43) je 04. jula ostvario jubilarni skok padobranom i tako na jedinstven način postao najmlađji srpski padobranac sa 5000 skokova. Janićijević, pripadnik 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade KoV, je postigao rekord sa još 11 kolega sa kojima je formirao "grupni likovni skok".
 
 
 
Janićijević je sa svojim kolegama formirao grupni skok
 
 
 
    Ovo izvanredno dostignuće u padobranstvu Miroljub je ostvario sa visine od 3000 metara skočivši iz vojnog helikoptera "Mi-8". Nebom su se prvo vinula četiri padobranca, dok su se ostali postepeno, dvoje po dvoje, priključivali slobodnim padom formirajući takozvanu dvanaestočlanu zvezdu. Nakon prizemljenja je usledio tradicionalno bacanje uvis.
 
 
 
Let padobranom tokom jubilarnog skoka
 
 
    Janićijević je instruktor padobranstva prve klase od 1990. godine i do sada je obučio preko 400 padobranaca. Proslavio se kao višestruku državni prvak u različitim padobranskim disiplinama i nosilac je zlatnog padobranskog znaka od 2004. godine. Njegov najbolji rezultat na međunarodnim takmičenjima je osvajanje osmog mesta na svetskom prvenstvu 1997. godine u disciplini skok na cilj.
 
    Kako postignut rekord nije jedinstven samo u Srbiji već i u regionu, Janicijević je u saopštenju za medije istakao da se nada nizu novih uspeha i da su za ulazak u svetski vrh potrebna velika ulaganja.