Tel Aviv uvodi vazdušni javni prevoz
2014-07-03
     Kompanija "Israel Aerospace Industries" planira da proizvede leteće automobile u saradnji sa partnerskom komanijom "Sky Train" iz Kalifornije. Neobične letelice bile bi korišćene u svrhu javnog prevoza u Tel Avivu a njihovo uvođenje u saobraćajni sistem očekuje se 2016. godine.
 
 
Leteći automobili - Budućnost javnog prevoza u Tel Avivu

 
     Ove letelice, konstruisane za prevoz dvoje putnika, bice kompjuterski navođenje za kretanje po specijalno izrađenoj šini dužine 500m. Testiranje će se obavljati pri brzini od 70km/h uz upotrebu tehnologije magnetne levitacije, za koju je poznato da omogućava postepeno ubrzavanje vozila sve do maksimalne brzine od 240km/h. Tako će za pokretanje novog prevoznog sredstva biti dovoljan inicijalni električni naboj, nakon čega će se vozilo postepeno ubrzavati usled prisustva magnetnog polja.
 
 
Kretanje uz pomoć tehnologije magnetne levitacije
 
 
     Ukoliko ispitivanja budu uspešna, namerava se izgradnja mreže pruga ukupne duzine 200km u cilju daljeg unapređenja novog komercijalnog saobraćaja. Takođe, postoji veliko interesovanje za izgradnju ovakve putne mreže u Americi, Indiji, Francuskoj i San Francisku.
 

     Inženjeri koji rade na ovom projektu veruju da bi nov transportni sistem bio efikasniji i ekonomičniji - uz naglasak na sigurnu vožnju putnika i zaštitu životne sredine.